VABLJENI: Webinar: “Copyright-legal basis for training generative AI models”

Inštitut za odprte podatke in intelektualno lastnino ODIPI v okviru nacionalne in regionalne koordinacije, ki jo pod okriljem Knowledge Rights 21 programa izvaja dr. Maja Bogataj Jančič, organizira spletni seminar na temo avtorsko-pravne izjeme za besedilno in podatkovno rudarjenje (text and data mining copyright exception), z naslovom “Copyright-legal basis for training generative AI”.

Na spletnem seminarju, ki bo potekal v petek, 23. 6. 2023, bo predstavnica Evropske Komisije predstavila zakonodajni okvir EU, raziskovalki iz Slovenije in Hrvaške bosta predstavili ureditev, ki velja v teh dveh državah članicah, raziskovalci iz ostalih držav v regiji pa bodo predstavili zakonodajo, ki se pripravlja v njihovih jurisdikcijah.

Med potrjenimi govorci so:

  • Silvia Bottaro, uradnica za pravne zadeve – odprta znanost, Evropska komisija, GD za raziskave in inovacije,
  • prof. dr. Ivana Kunda, Pravna fakulteta Univerze na Reki,
  • prof. dr. Dušan V. Popović, Pravna fakulteta Univerze v Beogradu,
  • prof. dr. Iza Razija Mešević, Pravna fakulteta Univerze v Sarajevu,
  • prof. dr. Neda Zdraveva, Pravna fakulteta “Iustinianus Primus”, Univerze Ss. Cyril and Methodius v Skopju,
  • dr. Maja Bogataj Jančič, Inštitut za odprte podatke in intelektualno lastnino, nacionalni in regionalni koordinator, KR21.

Vabljeni vsi, ki vas zanimajo avtorske pravice na področju raziskovanja in znanosti, še posebej knjižničarji raziskovalnih knjižnic in raziskovalci, ki pri svojem delu uporabljate podatkovno analitiko.

Spletni seminar se bo začel ob 10.00 in končal ob 13.00. Zadnji del, ki bo potekal od 12.30 do 13.00, bo potekal v obliki delovne razprave o tekočih raziskavah na področju podatkovnih in besedilnih raziskav med raziskovalci v regiji in bo zaprt za javnost: razpravljali bomo o trenutnih vprašanjih, ki so predmet raziskav, in morda dodali nova. Ugotovitve bodo predstavljene na konferenci v okviru iniciative “Open Knowledge Day”, ki bo potekala jeseni v živo v Ljubljani in na spletu.

Do spletnega seminarja, ki bo potekal v petek, 23. 6. 2023, od 10.00 do 12.30, lahko dostopate preko navedene povezave: https://us06web.zoom.us/j/81275447733.