Dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M.


Dr. Maja Bogataj Jančič je ustanoviteljica in vodja Inštituta za odprte podatke in intelektualno lastnino, ODIPI. Že od ustanovitve 2004 vodi tudi Inštitut za intelektualno lastnino.

Maja je pridružena raziskovalka na Berkman Klein centru za internet in družbo na Harvardu. Maja sopredseduju delovni skupini za upravljanje podatkov pri The Global Partnership on Artificial Intelligence. Je članica upravnega odbora Communie, organizacije, ki se zavzema za širjenje javne domene in dostop ter ponovno uporabo kulture in znanja in je predstavnica in pravna vodja Creative Commons Slovenija od leta 2004.

Maja je strokovnjakinja za avtorske pravice; v zadnjem času se njeno delo osredotoča na odprto znanost, odprte podatke, upravljanje podatkov in umetno inteligenco ter vprašanja odprte znanosti in zakonodajnega okvirja avtorskih pravic in podatkov za področje raziskovanja in znanosti. Maja je nacionalna koordinatorka za Slovenijo in regionalna koordinatorka za 6 držav Zahodnega Balkana pri projektu Knowledge Rights 21. Maja s strani ministra imenovana za nosilko ukrepov 2 ERA (European Research Area) za Slovenijo; ukrepi ERA 2 se osredotočajo na vpliv ureditve avtorskih pravic in podatkov na raziskave in inovacije.

Maja je diplomantka Pravne fakultete v Ljubljani (1996). Magistrirala je na Pravni fakulteti v Ljubljani (1999, ekonomija), Harvard Law School (2000, pravo) in Facoltà di Giurisprudenza di Torino (2005, intelektualna lastnina). Doktorirala je na Pravni fakulteti v Ljubljani (2006, avtorsko pravo).