Poletna šola o mednarodnem avtorskem pravu in politiki 2024

Prvi teden julija 2024 se je v Amsterdamu odvila Poletna šola o mednarodnem avtorskem pravu in politiki, katero se je udeležila tudi mlada raziskovalka Laura Pipan z ODIPI-ja.

Poletno šolo o mednarodnem avtorskem pravu in politiki organizira Inštitut za informacijsko pravo (IViR). Mladi raziskovalki Lauri Pipan z ODIPI-ja je Program on Information Justice and Intellectual Property (PIJIP) podelil štipendijo za udeležbo na tem intenzivnem podiplomskem seminarju.

Čez teden so se zvrstili naslednji gostujoči profesorji: Martin Senftleben (University of Amsterdam), Daniel Gervais (Vanderbilt University), Elena Izyumenko (University of Amsterdam), João Pedro Quintais (University of Amsterdam), Pamela Samuelson (University of California, Berkeley), Bernt Hugenholtz (University of Amsterdam), Remy Chavannes (Brinkhof), Severine Dusollier (Sciences Po Paris), Fred von Lohmann (OpenAI), Paul Keller (Open Future) in Sean Flynn (American University, Washington). Z zelo zanimivimi predavanji in predstavitvami so prikazali tako temeljne značilnosti kot novosti avtorskega prava, saj se zakonodaja in politika na tem področju nenehno spreminjata, predvsem zaradi stalnega razvoja digitalnih tehnologij in umetne inteligence ter zakonodajnih pobud na mednarodni in evropski ravni.

Udeleženka je pridobila vpogled v najpomembnejša aktualna vprašanja avtorskega prava, ki so bila obravnavana s primerjalnopravnega vidika ter v luči nedavnih mednarodnih in regionalnih sporazumov.