Barcelonska deklaracija o odprtih raziskovalnih informacijah

16. aprila 2024 je štirideset organizacij podpisalo Barcelonsko deklaracijo o odprtih raziskovalnih informacijah, katere cilj je ohranjanje akademske neodvisnosti od komercialnih ponudnikov storitev. Deklaracija poziva raziskovalne ustanove, naj se uskladijo s skupnimi načeli za odprte raziskovalne informacije in se zavežejo k razvoju transparentnih infrastrukturnih podatkovnih sistemov. Vabljeni k njenemu podpisu.

Barcelonska deklaracija o odprtih raziskovalnih informacijah je rezultat delavnice, ki jo je novembra 2023 organizirala Fundacija SIRIS po združenju strokovnjakov za raziskovalne informacije iz različnih organizacij.

Deklaracija poudarja nujnost povečanja transparentnosti v procesu akademskega ustvarjanja znanja. Podobno kot pri akademskih publikacijah so tudi raziskovalni metapodatki—informacije o publikacijah, njihovih avtorjih in citatih—ujeti v platforme, ki jih upravljajo komercialni ponudniki storitev.

Podpisniki deklaracije zagovarjajo temeljno preoblikovanje področja raziskovalnih informacij z medsebojnim sodelovanjem. Da bi zagotovili transparentnost raziskovalnih podatkov, se zavezujejo k spoštovanju načel FAIR – najdljivost, dostopnost, interoperabilnost in ponovna uporabljivost.

Med podpisniki so univerze, organizacije za financiranje raziskav in vlade, pa tudi akademski založniki odprtih podatkov, kot so Crossref, DataCite in ORCID, agregati, kot so OpenAlex, OpenCitations in OpenAIRE, disciplinsko specifične odprto dostopne platforme, kot sta PubMed in Europe PMC, ter nacionalne in lokalne infrastrukture, kot so La Referencia, SciELO in Redalyc.

Zavezujejo se k:
1. objavljanju podatkov kot odprtih podatkov pod licenco Creative Commons CC0 ali javno domeno;
2. izgradnji podatkovnih infrastrukturnih sistemov, povezanih s širšim sistemom za odprte raziskovalne podatke z uporabo standardiziranih protokolov;
3. objavljanju strojno berljivih podatkov z uporabo mednarodno priznanih standardov; in
4. uporabi obstoječih trajnih identifikatorjev, kot so Digital Object Identifiers (DOIs), Open Researcher and Contributor IDs (ORCIDs) in Research Organization Registry (ROR) za referenciranje raziskovalnih rezultatov, raziskovalcev, organizacij in drugih subjektov.

Barcelonska deklaracija ostaja odprta za dodatne podpisnike.