Dela v javni domeni navdušujejo otroke

Velika umetniška dela, ki pa so že v javni domeni, kar pomeni, da je njihovo avtorsko pravno varstvo že poteklo, predeluje Thaïs Vanderheyden. Na tak način je umetnost približana otrokom, ki so navdušeni nad njenimi umetninami.

Interaktivna razstava z naslovom Great Art for Great Kids v Bruslju popelje obiskovalca skozi zgodovino likovne umetnosti in opozori na različna umetniška gibanja in posamezne umetnike. Vse od bratov Van Eyck in Michelangela do Mondriana, Marka Rothka in Keitha Haringa.

Belgijska ilustratorka in avtorica otroških knjig Thaïs Vanderheyden že nekaj časa poučuje otroke o veliki umetnosti skozi knjižno serijo, tako da ustvari svojo različico vsake znane slike. Znana umetniška dela je spremenila v čudovite mladinske različice, ki navdušujejo domišljijo ljubiteljev umetnosti.

Njene predelave bi bile nezakonite, če ne bi originalna dela že bila v javni domeni, kar pomeni, da je avtorsko pravno varstvo poteklo, tako da je dela dovoljeno prosto uporabljati brez soglasja imetnika avtorskih pravic na originalnem delu.