Nova študija Komisije Evropske unije

16. maja 2024 je bilo sprejeto poročilo o izboljšanju dostopa do in ponovne uporabe raziskovalnih rezultatov, publikacij in podatkov v znanstvene namene. Gre za obsežno študijo, ki so jo za Komisijo Evropske unije pripravili Senftleben Martin, Szkalej Kacper, Buijs Doris, Van Eechoud Mireille, Irion Kristina, Buri Ilaria (IVIR); Frigeri Matteo, Karabuga Emircan, King Leona, Margoni Thomas, Schirru Luca, Stähler Leander (KU LEUVEN CiTIP); Sganga Caterina, Turan Pelin, Contardi Magali, Signoretta Camilla, Edwards Ernesto (Sant’Anna Pisa); Stančiauskas Vilius, Kazlauskaitė Deimantė, Dėlkutė-Morgan Rūta, Šiaulytytė Gabija, Kublashvili Anastasia, Voronecki Tomaš (PPMI Group).

Študija z naslovom “Izboljšanje dostopa do in ponovne uporabe raziskovalnih rezultatov, publikacij in podatkov v znanstvene namene” podpira in prispeva k ciljem Akcije 2 politične agende Evropskega raziskovalnega prostora (ERA) 2022-2024, ki si prizadeva za predlaganje zakonodajnega in regulativnega okvira EU za avtorske pravice in podatke, primernega za raziskave.

Študija ponuja celovito analizo ovir za dostop do javno financiranih raziskav in njihovo ponovno uporabo, vključno z znanstvenimi publikacijami in podatki. Poročilo predlaga set zakonodajnih in nezakonodajnih intervencij, ki so namenjene izboljšanju obstoječih zakonodajnih okvirov EU na področju avtorskih pravic in podatkov. Cilj ukrepov je prilagoditi ovire, da bodo služile potrebam znanstvenih raziskav in načelom odprtih raziskovalnih podatkov znotraj ERA.