O Aktu EU o AI na RTV

Evropski parlament je v sredo, 13. 3. 2024, sprejel Akt o umetni inteligenci.

O tej aktualni tematiki so razpravljali tudi v radijski oddaji Intelekta – Radio Prvi z naslovom Etični razvoj tehnologije. V oddaji je sodelovala tudi dr. Maja Bogataj Jančič, vodja Inštituta ODIPI, skupaj z gostoma Alja Isaković in Domen Savič.

Uvodne misli dr. Maje Bogataj Jančič: “Umetna inteligenca je tehnologija sedanjosti in prihodnosti, ki lahko prinese veliko dobrega. Lahko pa je tehnologija, ki prinese veliko slabosti, če je narejena in/ali uporabljena napačno. Akt EU o AI je prvi oziroma en izmed korakov v pravi smeri celostne regulacije umetne inteligence v EU.”

Cilj Akta EU o AI je zagotoviti, da bo uporaba umetne inteligence varna, skladna s temeljnimi človekovimi pravicami in zanesljiva. Hkrati si Evropska unija (EU) prizadeva za spodbujanje inovacij in naložb na področju umetne inteligence po vsej EU. V okviru evropske digitalne strategije si EU želi urediti področje umetne inteligence, da bi zagotovila boljše pogoje za razvoj in uporabo te inovativne tehnologije, poleg tega pa zmanjšala tveganja odločitev, ki jih sprejmejo takšni umetnointeligenčni sistemi. S sprejetjem Akta EU o AI je tako EU pridobila prvo celovito zakonodajo o umetni inteligenci na svetu.