Objavljen je posnetek spletnega dogodka MGTŠ in URSIL

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport in Urad za intelektualno lastnino sta v okviru razprave o nadaljnjem razvoju avtorskopravne zakonodaje 17. aprila 2023 izvedla spletni dogodek, z naslovom: “Izjeme in omejitve na področju šolstva, raziskav in znanosti ter odprta znanost in avtorska pravica”.

Na spletnem dogodku je predstavnik Evropske komisije predstavil ureditev izjem in omejitev avtorske in sorodnih pravic na področju šolstva, raziskav in znanosti v evropskem pravnem redu. Predstavniki iz Francije, Nemčije in Slovaške pa so predstavili svojo nacionalno ureditev na tem področju. V drugem delu pa je bilo obravnavano področje odprte znanosti in avtorskih pravic, kjer je med drugim predstavnica Evropske komisije predstavila aktivnosti DG Research na tem področju. 

Zanimive predstavitve so bile dopolnjene z vprašanji poslušalcev. Posebej opozarjamo na razpravo glede izjeme za podatkovno in besedilno rudarjenje in pojasnila EU Komisije v zvezi z zakonitim dostopom, saj so te teme še posebej pomembne za ODIPI v okviru mreže Knowledge Rights 21.

Do posnetka dogodka lahko dostopate prek spletne strani.